Deser lodowy z czekoladą i sosem owocowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mascarpone

    250 g
  • śmietana 18 proc

    400 g
  • laska wanilii

    1 szt
  • białka

    2 szt
  • mleczna czekolada

    60 g
  • cukier puder

    60 g
  • sos

  • maliny

    120 g
  • truskawki

    120 g
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, śmietaną i nasionami z laski wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać. 6 kubeczków po jogurtach natłuścić odrobiną oleju, nałożyć masę. Wstawić na 3 godz. do lodówki, następnie na całą noc wstawić do zamrażalnika. Na 3 godziny przed podaniem deser wstawić do lodówki.

2. Owoce wraz z cukrem zmiksować na gładką papkę. Deser wyjąć z kubeczków, polać sosem, udekorować truskawkami i melisą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 08.03.2014 16:12
wygląda bardzo apetycznie zaraz zabiorę się do wykonania :)
adelajda 12.08.2013 08:24
lubię takie deserki !
anemon 12.08.2013 06:32
Bardzo apetyczny deser i zdjęcie.
Pusia 17.06.2013 08:37
bardzo apetyczny
Janina 16.06.2013 18:57
Wapaniały deser , mniam ;)
joanna30 12.06.2013 12:32
Na pewno pyszny deserek :)
kasienka23 12.06.2013 08:41
super deserek!
Iwusia 11.06.2013 23:30
prześliczne zdjęcia
Adamorek 11.06.2013 20:27
ale wykwintny
Ewa104 11.06.2013 20:05
Szalejesz z truskaweczkami.Pyszności jak zwykle.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat