Deser lodowy malinowo-truskawkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    250 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    400 ml
  • malinowa masa śmietanowa

    1 op
  • mix orzechów

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę najlepiej podłużną keksówkę wyłożyć folią spożywczą tak by brzegi wystawały na zewnątrz. Do misy robota wsypać mix orzechów posiekać je niezbyt drobno. Umyte, odszypułkowane truskawki zmiksować blenderem z 1 łyżka cukru pudru.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać malinową masę śmietanową, która doda deserowy posmak słodko-kwaśny ( a ponadto na opakowaniu jest informacja, że masę można zamrażać), zmiksować wszystko dokładnie. Do keksówki wyłożyć połowę masy, dodać 3 łyżki zmielonych orzechów i połowę zmiksowanych truskawek, zamieszać łyżką, przełożyć resztę masy, znów dodać truskawki i orzechy, zamieszać i wyrównać powierzchnię deseru, zakryć folią i włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny.Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, odkleić ciasto od folii i przełożyć na talerz. Posypać orzechami. Pokroić deser w plastry, można podawać z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kamila/kami007 21.05.2012 00:36
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat