Deser "kryształek" na herbatnikach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    200 g
  • herbatniki pełnoziarniste

    200 g
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie
  • masło

    200 g
  • jogurt naturalny

    800 g (grecki)
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • mleko

    0,5 l
  • cukier puder

    5 łyżek
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4,5 łyżki
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Deser "kryształek" na herbatnikach foto
Każdą galaretkę rozpuszczamy w osobnym naczyniu i odstawiamy do stężenia. Gdy galaretki stężeją zabieramy się za deser. Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem. Wysypujemy na blaszkę o średnicy 24x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wylepiamy spód. Odkładamy do lodówki.
Krok 2 - Deser "kryształek" na herbatnikach foto
Mleko podgrzewamy (nie gotujemy!). Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i stopniowo, po łyżce dodajemy do ciepłego mleka ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy mleko będzie zimne dodajemy jogurty, śmietankę i cukier, dokładnie mieszamy. Masa będzie płynna.
Krok 3 - Deser "kryształek" na herbatnikach foto
Do masy dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie mieszamy. Wylewamy na herbatnikowy spód i odkładamy na noc do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Justi2401
Pyszny, lekki i efektowny deser na bazie jogurtów naturalnych z nutą śmietany i kolorowymi galaretkami które pięknie prezentują się w przekroju. Na pewno uświetni każde przyjęcie, także dziecięce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 02.07.2017 22:36
moje ulubione ciasteczko
ben-ka 30.06.2017 14:05
smaczny deserek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat