Deser jabłkowo-serkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłek, najlepiej kwaśnych

    6
  • rodzynek

    2 łyżki
  • orzechów włoskich

    garść
  • cynamon

  • serka mascarpone

    25 dag
  • kremówki

    130 g
  • cukru pudru

    50 g
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie jabłka obrać ze skórki i pokroić w dość grubą kostkę, po czym wrzucić do rondelka i podsmażyć, dodać rodzynki (można je uprzednio namoczyć w wodzie) i drobno posiekane orzechy, wymieszać. Masę doprawić cynamonem do smaku i smażyć, dopóki płyn z jabłek nie odparuje, a następnie odstawić ją do ostygnięcia. W międzyczasie ubić śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone oraz kilka kropel soku z cytryny, po czym dokładnie, ale delikatnie wymieszać. W pucharkach układać na zmianę masę jabłkową oraz masę serową, rozpoczynając od serowej i odstawić na chwilę do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Neetka90 18.03.2012 21:42
super!
Neetka90 18.03.2012 21:42
super!
Neetka90 18.03.2012 21:42
super!
kanu83 18.11.2011 14:13
pyszny
Jaheira11 16.07.2011 23:09
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat