Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jabłkowo rodzynkowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

PIERWSZA WARSTWA:
jabłek 800 g
rodzynek sułtańskich 3/4 szk
wody 1,5 szt
galaretki morelowe 2
DRUGA WARSTWA:
jogurt naturalny 400 g
śmietanki 30% 100 ml
wody 500 ml
galaretki truskawkowe 2
biszkopty podłużne 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jabłkowo rodzynkowy

Kroki postępowania

1
Na patelnię lub do rondla wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wrzucić na wrzącą wodę. Następnie dodać rodzynki i całość dusić około 10 - 15 minut w zależności od rodzaju jabłek, które powinny być miękkie ale z widocznymi kawałkami. Do jabłek wsypać galaretki morelowe, dokładnie wymieszać aż galaretka się rozpuści i schłodzić masę. Blaszkę o wymiarach 23 x 31 cm wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć na dnie biszkopty i wyłożyć na nie masę jabłkowo rodzynkową.
Krok 1 - Deser jabłkowo rodzynkowy foto
2
Blaszkę wstawić do lodówki do stężenia. 500 ml wody zagotować, wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać. Potem je schłodzić. Do wysokiego naczynia wlać śmietankę, dodać jogurt i zmiksować. Gdy galaretka jest półpłynna wlać ją do jogurtu i dalej chwilę miksować.
Krok 2 - Deser jabłkowo rodzynkowy foto
3
Tak przygotowaną masę przelać na warstwę jabłkowo rodzynkową i ponownie blaszkę wstawić do całkowitego stężenia.
Krok 3 - Deser jabłkowo rodzynkowy foto
4
Gotowy deser kroić między biszkoptami.
Krok 4 - Deser jabłkowo rodzynkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 16.06.2013 07:40
Wygląda apetycznie.
IZABELA29 11.03.2013 08:29
świetny czasem lubię takie szybkie ciacha
Katarzyna40 10.03.2013 20:21
mniam! wygląda i smakuje zapewnie znakomicie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak