Deser czekoladowy na żółtkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

krem czekoladowy

  • żółtka

    6
  • cukier

    4 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • kakao

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 1/2 łyżeczki
  • śmietana 12%

    1 szklanka

krem żółtkowy

  • żółtka

    3
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 1/2 łyżeczki

dodatkowo

  • czekolada gorzka

  • herbatniki

    2 sztuki
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krem czekoladowy
Śmietanę oraz mleko przelej do garnka i podgrzej,ale nie zagotuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Żółtka utrzyj z cukrem,następnie dodaj kakao i mąkę. Do utartych żółtek cały czas mieszając dodawaj gorące mleko. Postaw na ogniu i gotuj do momentu aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj czekoladę i wymieszaj.
Masę przełóż do salaterek / pucharków.
Krem żółtkowy
Żółtka utrzyj z cukrami. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Do masy cały czas mieszając dodaj mleko. Krem postaw na ogniu i gotuj aż masa zgęstnieje.
Gotowy krem wyłóż na krem czekoladowy. Odstaw aby deser przestygły po czym wstaw go do lodówki.
Śmietankę ubij i delikatni wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
Bitą śmietanę wyłóż do pucharków. Posyp startą czekoladą i podawaj.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 22.06.2017 10:51
pyszny deser
mirosława4 22.06.2017 10:26
bardzo dobry
olkaaa 22.06.2017 10:04
jeszcze nie próbowałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat