Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladow - śmietankowo - bezowy
MASA CZEKOLADOWA ;
Do garnka dajemy smietanę i połamaną czekoladę, ja używam jaka akurat zalega w domu, mleczna, gorzka, karmelowa, ale nie nadziewana.Całość mieszamy, aż się ładnie połączy i ciepłą masę przelewamy do małych szklaneczek, pucharków, u mnie słoiczki po jogurcie, wstawiamy do lodówki.
MASA BIAŁA ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru.Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy porcję na mus czekoladowy, następnie dodajemy warstwę z pokruszonych ciasteczek bezowych ( zawsze mam w domu w pudełku, długo zachowują świeżość) na wierzch znów masa śmietanowa, całość dekorujemy i wkładamy do lodówki, mozna od razu podawać w tedy masa czekoladowa jest lekko płynna jeszcze, a jeśli postoi 2-3h to robi się fajna gęsta.