Deser cappuccino i bezy z orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bezy z orzechami

  • białko

    50 g
  • cukier

    50 g
  • orzechy włoskie

    100 g

Deser

  • serek kremowy

    150 g
  • cappuccino orzechowe

    2 łyżki
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • wrzątek

    1/5 szklanki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    250 ml
  • konfitura wiśniowa

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BEZY:
Orzechy posiekać. Ubić pianę z białek na sztywno, następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier miksując na pełnych obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać szpatułką orzechy.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, małą łyżeczką nakładać beziki wielkości orzecha włoskiego. Piec w 140 stopniach ok 45-55 minut. Gotowe pozostawić w wyłączonym piekarniku najlepiej na całą noc.

DESER:
Serek kremowy rozetrzeć z cappuccino i 1,5 łyżki cukru pudru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, razem z kawą. Ostudzoną dodać do serka, wymieszać.

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem 1,5 łyżki cukru pudru. 3/4 ubitej śmietanki dodać do masy cappuccino, krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Do wysokich szklanek lub słoiczków nałożyć konfiturę, następnie masę cappuccino. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Przed podaniem nałożyć na górę bita śmietanę oraz pokruszone beziki, posypać kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 11.10.2016 12:19
Smaczniutkie i pomysłowo podane!
sezamek 08.10.2016 00:59
smaczny deser :)
Renataj 07.10.2016 19:56
Moje smaki:)
IKrakowianka 07.10.2016 19:17
bardzo fajny deser
anka1988 07.10.2016 16:44
wspaniały deser!
kasia.s 07.10.2016 15:58
Musi być przepyszny :)
cukiereczek 07.10.2016 14:50
ależ cudowny deser
Justi2401 07.10.2016 14:34
Wspaniały deser :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat