Przepis i sposób przygotowania na: Deser cappuccino i bezy z orzechami
Orzechy posiekać. Ubić pianę z białek na sztywno, następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier miksując na pełnych obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać szpatułką orzechy.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, małą łyżeczką nakładać beziki wielkości orzecha włoskiego. Piec w 140 stopniach ok 45-55 minut. Gotowe pozostawić w wyłączonym piekarniku najlepiej na całą noc.
DESER:
Serek kremowy rozetrzeć z cappuccino i 1,5 łyżki cukru pudru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, razem z kawą. Ostudzoną dodać do serka, wymieszać.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem 1,5 łyżki cukru pudru. 3/4 ubitej śmietanki dodać do masy cappuccino, krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Do wysokich szklanek lub słoiczków nałożyć konfiturę, następnie masę cappuccino. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Przed podaniem nałożyć na górę bita śmietanę oraz pokruszone beziki, posypać kakao.