Deser cappuccino i bezy z orzechami

Deser cappuccino i bezy z orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bezy z orzechami

  • białka

    50 g
  • cukier

    50 g
  • orzechy włoskie

    100 g

Deser

  • serek kremowy

    150 g
  • cappuccino orzechowe

    2 łyżki
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • wrzątek

    1/5 szklanki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    250 ml
  • konfitura wiśniowa

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BEZY:
Orzechy posiekać. Ubić pianę z białek na sztywno, następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier miksując na pełnych obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać szpatułką orzechy.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, małą łyżeczką nakładać beziki wielkości orzecha włoskiego. Piec w 140 stopniach ok 45-55 minut. Gotowe pozostawić w wyłączonym piekarniku najlepiej na całą noc.

DESER:
Serek kremowy rozetrzeć z cappuccino i 1,5 łyżki cukru pudru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, razem z kawą. Ostudzoną dodać do serka, wymieszać.

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem 1,5 łyżki cukru pudru. 3/4 ubitej śmietanki dodać do masy cappuccino, krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Do wysokich szklanek lub słoiczków nałożyć konfiturę, następnie masę cappuccino. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Przed podaniem nałożyć na górę bita śmietanę oraz pokruszone beziki, posypać kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

11.10.2016 12:19
Smaczniutkie i pomysłowo podane!

sezamek

08.10.2016 00:59
smaczny deser :)

Renataj

07.10.2016 19:56
Moje smaki:)

IKrakowianka

07.10.2016 19:17
bardzo fajny deser

anka1988

07.10.2016 16:44
wspaniały deser!

kasia.s

07.10.2016 15:58
Musi być przepyszny :)

cukiereczek

07.10.2016 14:50
ależ cudowny deser

Justi2401

07.10.2016 14:34
Wspaniały deser :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat