Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
krem anansowy
-
sok ananasowy
1,5 szklanki -
żółtko jajek
2 sztuki -
jogurt grecki
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
biała czekolada
1/2 tabliczki -
masło
1 łyżka
mus mango
-
mango
1 sztuka -
cukier
1 łyżka
dodatkowo
-
biała czekolada
1/2 tabliczki -
pistacje
6 sztuk
Przepis i sposób przygotowania deser anansowy z musem mango
3 łyżki soku ananasowego mieszamy w szklance z jogurtem naturalnym oraz żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę soku podgrzewamy w garnku. Kiedy sok zacznie wrzeć wlewamy do niego mieszankę z żółtkami i gotujemy mieszając, aż powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i do budyniu dodajemy łyżkę masła oraz posiekaną białą czekoladę. Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia się w masie czekolady i masła. Krem studzimy.
mus z mango:
Mango obieramy , kroimy na części i miksujemy blenderem na mus. Mus można lekko osłodzić cukrem
Wykonanie:
Krem ananasowy przekładamy do miseczek, polewamy go warstwą musu z mango, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami oraz startą białą czekoladą.
Komentarze (16)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (6)