Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Delikatny pasztet w cieście

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki
35dag
masła
15dag
kwaśnej, gęstej śmietany
2łyżki
mięsa wieprzowego
1kg
słoniny
25dag
żółtek
5
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny pasztet w cieście

Mięso i słoninę kroimy na małe kawałki, następnie należy zemleć. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do masy wrzucić posiekaną drobno cebulę, wbić 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Z mąki, 2 żółtek i masła, szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na duży płat. Formę wyłożyć folią aluminiową. Spód i boki wyłożyć ciastem, wypełnić farszem, wyrównać. Farsz również przykryć warstwą ciasta. Pasztet posmarować mieszanka żółtka i śmietany. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15min w temp. 240stopni., przykrywamy folią. Zmniejszamy temp. do 200stopni. Pasztet pieczemy jeszcze 50min, wystudzamy i kroimy w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 07.11.2010 17:10
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak