Delikatny pasztet w cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    35dag
  • masła

    15dag
  • kwaśnej, gęstej śmietany

    2łyżki
  • mięsa wieprzowego

    1kg
  • słoniny

    25dag
  • żółtek

    5
  • Majeranek suszony Prymat

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso i słoninę kroimy na małe kawałki, następnie należy zemleć. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do masy wrzucić posiekaną drobno cebulę, wbić 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Z mąki, 2 żółtek i masła, szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na duży płat. Formę wyłożyć folią aluminiową. Spód i boki wyłożyć ciastem, wypełnić farszem, wyrównać. Farsz również przykryć warstwą ciasta. Pasztet posmarować mieszanka żółtka i śmietany. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15min w temp. 240stopni., przykrywamy folią. Zmniejszamy temp. do 200stopni. Pasztet pieczemy jeszcze 50min, wystudzamy i kroimy w plastry.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magical66 07.11.2010 17:10
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat