Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne polędwiczki w skórce pomarańczowej, musztardzie i miodzie
Polędwiczkę kroimy w około 3 centymetrowe plastry.
Rozbijamy lekko lub ugniatamy.
Solimy tylko z jednej strony.
Z pomarańczy ocieramy skórkę.
W moździerzu rozgniatamy pieprz aby był gruboziarnisty i mieszamy go z pomarańcza.
Tak przygotowana przyprawa nacieramy osolona cześć polędwiczki.
W misce mieszamy musztardę, olej, miód i czarnuszkę.
Obficie smarujemy druga stronę polędwiczek (ja składam dwie ze sobą strona z pomarańczą i zanurzam w marynacie).
Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Smażymy na mocno rozgrzanej patelni lub grillu (druga opcja w moim przypadku) z dwóch stron.
Ważne jest, aby proces smażenia nie trwał dłużej jak 2-3 minuty, aby mięso było nadal delikatne w środku. Przy dłuższym smażeniu polędwiczka wyschnie.
Można podawać ;)
Smacznego!