Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatne polędwiczki w skórce pomarańczowej, musztardzie i miodzie

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kilka wyrazistych smaków - skórka pomarańczy, miód, musztarda dijon, czarnuszka w połączeniu z delikatnym mięsem polędwiczki wieprzowej tworzą zestaw, którym nie pogardzi żaden mięsożerca;)

Składniki:

lista zakupów

polędwiczki wieprzowe 0.6 kg
pomarańcza 1 szt.
musztarda dijon 2 dużych łyż.
Czarnuszka nasiona Prymat 1 opakowanie
miód 1 dużych łyż.
olej z pestek winogron 20 ml
pieprz 1 duża łyż.

Porada

Wybierajmy grubsze polędwiczki, aby kotlety były większe, mięso będzie delikatniejsze. Wyśmienicie smakują z chlebem i warzywami, ale wkomponują się tez w układ z kasza i mizeria jako pełnoprawne danie obiadowe ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne polędwiczki w skórce pomarańczowej, musztardzie i miodzie

Polędwiczkę kroimy w około 3 centymetrowe plastry.
Rozbijamy lekko lub ugniatamy.
Solimy tylko z jednej strony.
Z pomarańczy ocieramy skórkę.
W moździerzu rozgniatamy pieprz aby był gruboziarnisty i mieszamy go z pomarańcza.
Tak przygotowana przyprawa nacieramy osolona cześć polędwiczki.
W misce mieszamy musztardę, olej, miód i czarnuszkę.
Obficie smarujemy druga stronę polędwiczek (ja składam dwie ze sobą strona z pomarańczą i zanurzam w marynacie).
Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Smażymy na mocno rozgrzanej patelni lub grillu (druga opcja w moim przypadku) z dwóch stron.
Ważne jest, aby proces smażenia nie trwał dłużej jak 2-3 minuty, aby mięso było nadal delikatne w środku. Przy dłuższym smażeniu polędwiczka wyschnie.
Można podawać ;)

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak