Delikatne polędwiczki w skórce pomarańczowej, musztardzie i miodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kilka wyrazistych smaków - skórka pomarańczy, miód, musztarda dijon, czarnuszka w połączeniu z delikatnym mięsem polędwiczki wieprzowej tworzą zestaw, którym nie pogardzi żaden mięsożerca;)

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

lista zakupów

  • polędwiczki wieprzowe

    0.6 kg
  • pomarańcza

    1 szt.
  • musztarda dijon

    2 dużych łyż.
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 opakowanie
  • miód

    1 dużych łyż.
  • olej z pestek winogron

    20 ml
  • pieprz

    1 duża łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczkę kroimy w około 3 centymetrowe plastry.
Rozbijamy lekko lub ugniatamy.
Solimy tylko z jednej strony.
Z pomarańczy ocieramy skórkę.
W moździerzu rozgniatamy pieprz aby był gruboziarnisty i mieszamy go z pomarańcza.
Tak przygotowana przyprawa nacieramy osolona cześć polędwiczki.
W misce mieszamy musztardę, olej, miód i czarnuszkę.
Obficie smarujemy druga stronę polędwiczek (ja składam dwie ze sobą strona z pomarańczą i zanurzam w marynacie).
Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Smażymy na mocno rozgrzanej patelni lub grillu (druga opcja w moim przypadku) z dwóch stron.
Ważne jest, aby proces smażenia nie trwał dłużej jak 2-3 minuty, aby mięso było nadal delikatne w środku. Przy dłuższym smażeniu polędwiczka wyschnie.
Można podawać ;)

Smacznego!

Wybierajmy grubsze polędwiczki, aby kotlety były większe, mięso będzie delikatniejsze. Wyśmienicie smakują z chlebem i warzywami, ale wkomponują się tez w układ z kasza i mizeria jako pełnoprawne danie obiadowe ;)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat