Delikatne placuszki z gruszkami i mascarpone

Delikatne placuszki z gruszkami i mascarpone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • gruszki

    4 sztuka
  • serek mascarpone

    125 gram
  • cukier puder

    1 łyżka
  • jajka

    2 sztuka
  • mąka

    1 1/4 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczka
  • cynamon

    1/4 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo

  • olej do smażenia

    2 łyżka
  • cukier puder

    1/2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładkie pure. Dodać jajka, szczyptę soli oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zmiksować do połączenia się składników. Dno patelni wysmarować (najlepiej za pomocą pędzelka) niewielką ilością oleju. Smażyć małe placuszki z obydwu stron na rumiano. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.
Ola1984
*szklanka 250 ml

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

2milutka

04.02.2015 19:30
wspaniale wyglądają;)

norweska20

31.01.2015 21:38
bardzo lubimy- są delikatne w smaku :)

Kolorowa

23.01.2015 20:59
Ale pysznie ;)

Jagódka77

15.01.2015 11:57
fajne placuszki

Alex_M

13.01.2015 11:07
wyglądają pysznie :)

msmariusz

12.01.2015 00:52
ładnie wygląda

Futka

22.12.2014 13:00
cudowne i przepyszne placuszki :)

Motorek

08.12.2014 09:06
bardzo dobre

Kejti

07.12.2014 20:34
Dla mnie super,muszę spróbować :-)

caralajna

02.12.2014 08:31
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat