Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne placuszki z gruszkami i mascarpone
Przepis na placuszki z gruszkami zmiksowanymi z serkiem mascarpone na puszystą i delikatną masę, z nutką przypraw korzennych. To uniwersalny pomysł na pyszne śniadanie, lunch, podwieczorek lun deser. Po delikatne placuszki z gruszkami chętnie sięgną wegetarianie, a także osoby na diecie.
Gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładkie puree. Dodać jajka, szczyptę soli oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zmiksować do połączenia się składników.
Dno patelni wysmarować (najlepiej za pomocą pędzelka) niewielką ilością oleju.
Smażyć małe placuszki z obydwu stron na rumiano. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.