Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż długoziarnisty
1 szklanka -
filet z indyka
0.8 kg -
jajko
1 sztuka -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
kapusta pekińska
1 duża -
sos pomidorowy
wg. uznania
Przepis i sposób przygotowania Delikatne gołąbki pekińskie
mięso umyć i zmielić w maszynce do mięsa,dodać jajko i wymieszać z ryżem -doprawić do smaku
z kapusty delikatnie zdjąć liście, sparzyć je w lekko osolonej wodzie.
odciąć gruby rdzeń i zawijać farsz w liście,układać w brytfance
podlać odrobiną wody (lub bulionu) i dusić 45 minut na niewielkim ogniu
podawać z sosem pomidorowym
gołąbki są bardzo delikatne,należy uważać aby liście się nie rozerwały i nie rozgotowały![]()
Komentarze (6)