Przepis i sposób przygotowania na: Delicja serowo-jabłkowa
Masa serowa: 1/2 kg twarogu, 4 jajka, 10 dag margaryny, 15 dag cukru pudru, 4 łyżki mleka, budyń waniliowy.
Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową.
Masa jabłkowa:
3/4 kg jabłek,
3/4 szkl. cukru,
1/4 szkl. wody,
1/2 łyżki żelatyny spożywczej Prymat.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w trosze wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową.
Pianka:
4 białka,
1/2 szkl. cukru,
galaretka truskawkowa,
starta czekolada do dekoracji.
Białka ubić z cukrem. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szkl. gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Piankę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, posypać startą czekoladą.