Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delicja

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 6
mąka pszenna 1 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
mleko 2 szkl
cukier 1 szkl
cukier wanilinowy 1
żółtko jajek 4
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
białko 4
wiórki kokosowe 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1 szkl
mak 1/2 szkl
Dodatki:
galaretka wiśniowa 2
margaryna
delicje 2 op
Ciasto: Kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Delicja

Kroki postępowania

1
Ciasto jest genialne!Super wysokie . Piekę je już parę lat i zawsze rodzinie bardzo smakuje .



Biszkopt-Oddzielamy żółtka od białek , białka ubijamy na sztywno .Żółtka miksujemy z cukrem , dodajemy mąkę , przesianą z proszkiem , a na końcu pianę , którą delikatnie mieszamy z ciastem .Pieczemy biszkopt w 180 C .
Krok 1 - Delicja foto
2
W między czasie przygotowujemy masę do ciasta .Gotujemy z cukrem 1 1/2 szkl. mleka .W reszcie mleka romącamy żółtka , dodajemy mąki , mieszamy , aby nie powstały grudki . Masę wlewamy na gotujące się mleko , mieszamy energicznie , musi powstać budyń .Schładzamy . W składnikach zapomniałam do masy dopisać , że jest potrzebna margaryna , którą ucieramy na puch , dodajemy po łyżce masy budyniowej , tylko o temp.pokojowej , bo nam się masa zważy .Ucieramy .
Krok 2 - Delicja foto
3
Ciasto kokosowe:ubijamy białka , dodajemy cukier , potem suchy mak , mąkę i proszek do pieczenia .Pieczemy w prostokątnej formie w temp.180C około 20-30 minut .Upieczone studzimy .
Krok 3 - Delicja foto
4
Na biszkopt wykładamy połowę masy , przykrywamy ciastem kokosowym , znów smarujemy masą , układamy delicje .
Krok 4 - Delicja foto
5
Wcześniej przygotowaną , już tężejącą galaretką polewamy delicje , ciasto wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc .
Krok 5 - Delicja foto
6
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Krok 6 - Delicja foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 07.01.2014 16:56
z ciastem jest dużo pracy , ale za to jaki efekt końcowy , mniam!
msmariusz 05.01.2014 23:40
Delicja wygląda apetycznie
Aleksandra/Olcia 05.01.2014 16:20
ale apetyczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak