Czosnkowe śledzie

Czosnkowe śledzie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt naturalny

    1 duże opakowanie
  • śmietana 18 proc

    1 duże opakowanie
  • czosnek

    4-6 ząbków
  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • cukier puder

  • sok z cytryny

    do smaku
  • koperek, natka

    1 duży pęczek
  • matijasy

    10 filetów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety śledzia wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, zmieniając co jakiś czas wodę na świeżą. Wymoczone filety osuszyć i pokroić na paski ok. 2 cm. Natkę posiekać, czosnek drobno poszatkować i rozetrzeć z solą, dodać do jogurtu i śmietany, doprawić solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, a jeśli zajdzie potrzeba, to cukrem pudrem (zależy od śmietany). Wszystkie połączone składniki przełożyć do naczynia i odłożyć do lodówki na dzień, żeby smaki przeszły. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mitek111

03.02.2014 17:37
idealne na przekąskę...smaczne i sycące

Ada-Gaba

31.01.2014 21:42
smaczne śledziki

cooleczka

28.01.2014 21:02
śledzie z czosnkiem dobrze smakują, fajne są też śledzie w oleju z cebulą i czosnkiem, albo z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Marlenka.S

28.01.2014 20:48
nigdy nie jadłam z czosnkiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat