Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowe pierogi z szpinakiem i serem fetą
Następnie ugniatamy dość mocno ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Aby mieć pewność, że jest dobre powinno się je przekroić i sprawdzić czy nie ma żadnych grudek i czy są już takie małe bąbelki powietrza.
Farsz:
Do garnka wlać olej, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (jeśli ktoś chce może dodać 2-3 ząbki). Chwilkę podsmażyć. Dodać szpinak - trochę pogotować. Pod koniec dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wszystko chwilkę jeszcze poddusić. Dodać bułkę tartą. Poczekać aż farsz ostygnie.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, wykrajmy krążki szklanką, na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy. Gotowe pierogi wrzucamy do wcześniej osolonej wody z oliwa i gotujemy do wypłynięcia.
Podajemy jeszcze ciepłe polane masełkiem z czosnkiem oraz posiekanym koperkiem.