Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowa łopatka z szynkowara

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
czosnek ząbki 6 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyźki
woda 3 łyżki
olej 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Dzięki dodaniu kilku łyżek wody i żelatyny wokoło wędliny wytworzy nam się pyszna galaretka

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowa łopatka z szynkowara

1.
Łopatkę myjemy, osuszamy i przekrawamy w poprzek tak aby otrzymać jak największą powierzchnię mięsa. Czosnek kroimy w plastry, mieszamy z olejem solą peklową, żelatyną i pieprzem . Nacieramy marynatą całe mięso i zwijamy je ciasno w rulon. Mięso umieszczamy w worku do worka wlewamy wodę i wsadzamy mięso do szynkowara. Odstawiamy na noc do lodówki.Musi się marynować conajmniej 12 h
2.
Na drugi dzień szynkowar z mięsem umieszczamy w garnku, nalewamy wody do 2/3 wysokosci szynkowaru i parzymy w temp.85 st. C przez 2 h. Po tym czasie chłodzimy szynkowar i znów wstawiamy do lodówki na całą noc. Po 12 h nasza łopatka jest gotowa do jedzenia na kanapki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 23.09.2016 20:59
Tez robie w takim stylu wędlinki
Habibi 23.09.2016 12:59
pięknie wygląda :)
gosia56 23.09.2016 12:18
super wedlinka
Łukasz15 22.09.2016 22:58
Dla mnie super!
Renataj 22.09.2016 21:50
Domowe mięso najlepsze:)
MAR3STA 22.09.2016 21:24
pyszne mięsko
Wafelek2601 22.09.2016 20:02
Przepysznie wygląda
Beatris 22.09.2016 19:57
Pyszna domowa wędlinka :)
2milutka 22.09.2016 18:44
apetyczna wędlina
agnieszka214 22.09.2016 18:42
pycha domowe miecho
bertpvd 22.09.2016 18:36
wspaniałe mięsko
Wacław 22.09.2016 18:27
pyszny dodatek do pieczywa :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak