CZOSNEK MARYNOWANY W OLIWIE I ZIOŁACH

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek ząbki

    40 ząbków
  • papryczka chili

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • tymianek

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Czosnek obrać i włożyć do wyparzonych słoiczków. Papryczkę pokroić lub połamać jeżeli jest suszona i włożyć do ząbków czosnku. Do każdego słoiczka (niezależnie ile ich mamy) dodajemy zioła po 1 łyżeczce i po kilka kulek pieprzu w ziarenkach. Całość zalewamy oliwą i zakręcamy.

2/ Słoiczki pasteryzujemy ok 20-25 min, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
katerinaJ
Oliwę z czosnku można wykorzystać do sałat, do suszonych pomidorów, do makaronów po włosku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 20.10.2015 17:46
piękne zdjęcie
Michał2 23.03.2015 15:06
muszę wypróbować
Wacław 23.03.2015 11:02
świetny przepis :-)
dollce 23.03.2015 10:46
super przepis
Wafelek2601 23.03.2015 10:24
Warto zrobić kilka słoiczków
cooked 23.03.2015 09:59
super przepis :)
mzap88 23.03.2015 09:11
koniecznie musze zrobic
AgaS10 23.03.2015 08:44
Pyszny dodatek do potraw :)
Edith85 23.03.2015 07:32
bardzo przydatny przepis
matesko 22.03.2015 23:11
smaczna przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat