Czorba z pokrzywą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Czorba - gęsta i pożywna zupa bułgarska lub turecka. Oto ciekawy przepis na czorbę z pokrzywą.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pokrzywa

    400g
  • mąka

    łyżka
  • cebula

    1
  • olej

    2łyżki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrzywę oczyszczamy i myjemy. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy przez 10 minut na dużym ogniu oraz kolejne 10 minut na umiarkowanym ogniu. Odcedzamy pokrzywę i ją ścieramy mieszając tylko w jednym kierunku. Wrzucamy pokrzywę z powrotem do wywaru i solimy. Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości letniej wody i ją dorzucamy do czorby. W oddzielnym naczyniu podsmażamy w oleju drobno posiekaną cebulę, wrzucamy ją do czorby i gotujemy wszystko 5 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
daria899 05.07.2011 19:15
tak owszem oszczędny,ale każdy robi po swojemu:),następnym razem zrobię podobnie jak pani
Babciagramolka 05.07.2011 19:07
Zaciekawiło mnie czemu trzeba ucierać pokrzywę w jednym kierunku . Robię zupę pokrzywową ale raczej kroję pokrzywę tak jak szczaw czy szpinak . Ten to taki bardzo oszczędny przepis .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat