Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeskie ciasteczka orzechowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
masło 120 gram
sól 1 szczypta
cukier 120 gram
mąka 220 gram
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki 100 gram
słonecznik łuskany 50 gram
orzechy włoskie 100 mielone
orzechy włoskie 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Czeskie ciasteczka orzechowe

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki puch, dodaj masło, kakao, zmielone orzechy włoskie oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie delikatnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) dodaj pianę z białek i pozostałe orzechy wraz z rodzynkami i słonecznikiem. Uformuj gładką kulę i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.
Z gotowego ciasta formuj małe placuszki i układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasteczka piecz 15 min w nagrzanym do 180C piekarniku.

Do ciasta można również dodać inne bakalie tj. żurawina, posiekane śliwki, morele oraz kawałki czekolady

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 03.02.2014 22:37
Pyszne ciasteczka. Przepis do wypróbowania, bo lubię takie słodkości podjadać :)
Romanowka 03.02.2014 11:44
ciasteczka idealne do popołudniowej herbaty
usmiech 03.02.2014 11:43
fajne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak