czerwony garnek, czyli chorizo z czerwoną fasolą, papryką w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chorizo

    250g
  • fasola czerwona

    1 puszka ok.300g
  • papryka czerwona

    1
  • cebula czerwona

    1
  • czosnek

    1 ząbek
  • passata pomidorowa

    1 szklanka
  • woda

    1/2 szklanki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ocet winny czerwony

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    ew. do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chorizo kroimy w plastry, paprykę i cebulę w kostkę a czosnek drobno siekamy.
Do garnka dodajemy chorizo i smażymy aż się lekko zarumieni i puści sporo tłuszczu, następnie wyjmujemy kiełbaskę na talerz z papierem ręcznikowym. Do garnka z tłuszczem po chorizo dodajemy cebulę i czosnek, całość smażymy ok. 2 minuty, po tym czasie dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty. Do całości dodajemy chorizo, passatę pomidorową, fasolę oraz resztę skłaników (przyprawy, wodę oraz ocet winny). Całość dusimy ok.15 minut na małym ogniu.
Danie można podawać samodzielnie np. z chlebem lub z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 16.07.2015 09:52
Podoba mi się to danie! Przepyszne!
Hrabina w kuchni 02.07.2015 21:49
Bardzo apetyczne danie.
Małgorzata Pin 02.07.2015 21:14
Ciekawy przepis.
RenataZ-et 02.07.2015 21:08
ale pyszności u Ciebie!
Anna169Hosz 02.07.2015 16:03
Moje smaki... oj chętnie bym się poczęstowała!
Wacław 02.07.2015 14:11
apetyczny obiadek :-)
bietka 02.07.2015 12:20
z chęcią spróbowałabym tego czerwonego garnuszka :)
Franciszek 02.07.2015 11:34
Jakie kolorowe
Maridka19 02.07.2015 10:42
Pyszne danie na obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat