Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony barszcz na rosole

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 5 szt
marchew 1 szt
koper wg uznania
ćwiartki z kurczaka 3 szt
sól i pieprz do smaku
ocet 10 % do smaku
śmietana 18 proc 200 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszcz na rosole

W osobnym garnku ugotować wywar z ćwiartek kurczaka (mięso można podać osobno podsmażone, lub użyć w innym celu, a ugotowane z burakami nie będzie apetyczne).
Do dużego garnka włożyć obrane całe buraki, obraną małą marchewkę, zalać dużą ilością wody (ok 2 litry) i gotować. Jak wywar zrobi się już mocno czerwony, dodać odrobinę octu, dla zachowania koloru. Gotować jeszcze, do miękkości warzyw. W międzyczasie, włożyć łodygi kopru, takie jak dajemy do przygotowywania ogórków, mogą być suche lub mrożone, mogą być też listki koperku. Ugotowane buraki i marchew wyjąć na talerz. Do wywaru z buraków, wlać wywar - rosół z kurczaka. Jednego buraka i marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi (pozostałe buraki mogą przydać się np na jarzynkę) i wrzucić do garnka z barszczem, jeszcze gotować kilka minut. Wyjmujemy łodygi kopru , wyrzucamy. Do barszczu dodajemy sól i pieprz do smaku, możemy też dać trochę octu, jeśli ktoś woli kwaskowy barszcz. Gotując całość na małym ogniu, dodajemy wymieszaną z wrzątkiem kwaśną śmietanę, gdy barszcz zawrze, zestawiamy z ognia.
Barszcz podajemy do ziemniaków.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 15.02.2015 18:32
nigdy tak nie robiłam
anilewe13
anilewe13 15.02.2015 18:14
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak