Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
szynka wieprzowa
ok. 1 kg. -
filet z kurczaka
2 szt. -
kapusta biała
1/2 główki -
ryż
2 torebki -
kasza manna
3/4 szkl. -
cebula biała
2 szt. -
jaja
3 szt. -
sól
1 łyżka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Dodatkowo
-
bulion drobiowy
1.5 l. -
przecier pomidorowy
200 gram -
ketchup łagodny
1/2 szkl. -
olej do smażenia
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
ok. 1 szkl.
Przepis i sposób przygotowania Czerwone gołąbki bez zawijania
2. Na talerzu wysypać bułkę tartą. Wziąć garść mięsa i formować kulki, na środku przypłaszczyć. Obtoczyć w bułce i kłaść na rozgrzany olej na patelnie. Z obu stron zarumienić oraz przełożyć do dużego garnka. Kiedy wszystkie gołąbki będą obsmażone, należy przygotować bulion oraz zalać nim gołąbki. Po 30 min. gotowania dodać ketchup i przecier. Ogólny czas gotowania- ok 90 min. na małym ogniu.
Do sosu można dodać śmietanę.![]()
Komentarze (5)