Czerwone gołąbki bez zawijania

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • szynka wieprzowa

    ok. 1 kg.
  • filet z kurczaka

    2 szt.
  • kapusta biała

    1/2 główki
  • ryż

    2 torebki
  • kasza manna

    3/4 szkl.
  • cebula biała

    2 szt.
  • jaja

    3 szt.
  • sól

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • bulion drobiowy

    1.5 l.
  • przecier pomidorowy

    200 gram
  • ketchup łagodny

    1/2 szkl.
  • olej do smażenia

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    ok. 1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kapustę zetrzeć na tarce. Mięso umyć i zmielić. Kapustę i mięso przełożyć do dużej miski. Dodać ryż, kasze mannę, jaja, sól i pieprz. Cebule obrac i pokroić w drobniutką kostkę. Poddusić na oleju (1/3 szkl. ) Zarumienioną cebulkę dodać do mięsa i wszystko dobrze wymieszać.
2. Na talerzu wysypać bułkę tartą. Wziąć garść mięsa i formować kulki, na środku przypłaszczyć. Obtoczyć w bułce i kłaść na rozgrzany olej na patelnie. Z obu stron zarumienić oraz przełożyć do dużego garnka. Kiedy wszystkie gołąbki będą obsmażone, należy przygotować bulion oraz zalać nim gołąbki. Po 30 min. gotowania dodać ketchup i przecier. Ogólny czas gotowania- ok 90 min. na małym ogniu.
paulette17
Do sosu można dodać śmietanę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
katerinaJ 20.03.2015 23:55
Wyglądają pysznie.
Ola1young 20.03.2015 13:24
lubie takie :)
berys18 20.03.2015 12:20
bardzo dobre gołabki
R'n'G Kitchen 20.03.2015 11:10
Przepysznie wyglądają <3 Mniam!
Mancia w kuchni 20.03.2015 11:07
Pyyyyycha! Wyglądaja na niesamowićie soczyste i delikatne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat