Czerwona sałatka owocowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    100 gram
  • gorzka czekolada

    4 kostki
  • orzechy włoskie

    5 sztuk
  • limonka

    1 sztuka
  • płynny miód

    1 łyżka
  • posiekana świeża mięta

    1 łyżka
  • sok powstały w czasie krojenia

  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • granat

    1 sztuka
  • grejpfrut czerwony

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grejpfruta obierz i wykrój fileciki usuwając ostrym nożem wewnętrzne skórki. Truskawki umyj, osusz, dwie odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój na małe kawałki. Z owocu granatu wyłuskaj ziarenka. Wszystkie owoce krój nad miseczką, w której będzie zbierał się sok powstający w czasie krojenia. Pokrojone owoce przełóż do miski i wymieszaj.

Sok powstały w czasie krojenia owoców i sok wyciśnięty z limonki wymieszaj z miodem, startym świeżym imbirem i posiekaną świeżą miętą. Powstałym sosem polej owoce, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W tym czasie upraż na suchej patelni grubo pokrojone orzechy włoskie.

Tuż przed podaniem sałatkę rozłóż na talerze, posyp prażonymi orzechami włoskimi i startą na grubych oczkach tarki gorzką czekoladą. Udekoruj odłożonymi na bok truskawkami.

*moje owoce były dość słodkie, więc łyżka miodu wystarczyła. Jeśli to konieczne użyj więcej miodu lub dodaj cukru trzcinowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 16.01.2014 12:19
piękny kolor... aż zatęskniłam za latem ;)
Rybciia 29.04.2013 08:18
uwielbiam takie sałatki :-)
anemon 29.03.2013 16:26
Izabela u mnie też co kilka chwil kurzy śniegiem.
anemon 29.03.2013 16:25
Basiu z miłą chęcią, ale niestety musimy jeszcze trochę poczekać na truskawki.
IZABELA29 29.03.2013 09:16
tu tak czerwono a u mnie śnieg za oknem
barbara11561 29.03.2013 00:39
uwielbiam takie,proszę o taką miseczkę:)
Malgorzata549 08.03.2013 05:55
Ja odpuszczam orzechy bo za nimi nie przepadam. Ogólnie świetna.
anemon 26.02.2013 00:02
Zgadam się i dziękuje.
jordi 25.02.2013 12:41
świetna na każdą okazję,w rubinowym kolorze poprawiającym natychmiast humor
Aneta41 27.01.2013 20:38
genialna sałatka a jaka zdrowa:))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat