czernina

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krew od kaczki

    100 ml.
  • korpus od kaczki

  • marchew

    2 szt.
  • pietruszka

  • seler

    kawałek
  • mąka

    2 łyżki
  • wiśnie bez pestek

  • kompot z gruszek

  • cukier

  • sól

  • mąka

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mięso opłukać włożyć do garnka zalać wodą ok.1,5l i zagotować,odszumować dodać pokrojone i umyte warzywa,sól i gotować do miękkości,przygotować kluseczki z 1/2szkl.mąki,jajka i szczypty soli wszystko wymieszać na jednolitą masę,wyjąć mięso z rosołu zagotować i kłaść do rosołu łyżką kluseczki ponownie zagotować,rozrobić krew z mąką na jednolitą masę rosół odstawić z ognia i wlać trochę do krwi wymieszać aby się nie zważyła następnie dodać krew do rosołu i wymieszać postawić na palnik,zagotować wlać owoce z kompotu z odrobiną soku doprawić cukrem do smaku i solą jak ktoś lubi na kwaśno to zakwasić octem lub cytryną,można też dać suszone owoce,można podawać także z ziemniakami lub makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 08.02.2012 15:02
oj nie dla mnie
Iwona51 17.04.2011 21:55
fajny przepis
Dorota59 25.01.2011 11:48
ciekawe jak to smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat