Czekoladowy słonecznikowiec

Czekoladowy słonecznikowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT CIEMNY 24x 36 cm

  • jajka

    5 sztuk
  • mąka

    3 łyżki
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier

    5 łyżek
  • olej

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • soda oczyszczona

    szczypta

MASA SŁONECZNIKOWA

  • masło

    1/3 kostki
  • margaryna

    1/4 kostki
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • mleko

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    30 dag

DODATKOWO cd masy

  • masło

    1 kostka
  • masa kajmakowa

    3/4 puszki
  • mleko

    1 i 1/4 szkl;anki
  • żółtka

    1 sztuka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie

ŚMIETANKA

  • śmietana 30%

    600 ml
  • żelatyna

    4 kopiate łyżeczki
  • cukier puder

    do smaku (1-2 łyżki)
  • woda

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowy słonecznikowiec foto
BISZKOPT:
Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy około 15 min w 180°C.
Upieczony biszkopt studzimy. Po ostygnięciu zdejmujemy (zdrapujemy) z niego wierzchnią skórkę i ścieramy na tarce ( będzie ona wykorzystana do dekoracji)
MASA SŁONECZNIKOWA:
Masło, margarynę, cukier, mleko rozpuszczamy w rondelku.
Krok 2 - Czekoladowy słonecznikowiec foto
Następnie do rozpuszczonej masy dodajemy słonecznik. Chwilkę smażymy. Masę wykładamy na blaszkę i pieczemy do zrumienienia w piekarniku w 180ºC.
Krok 3 - Czekoladowy słonecznikowiec foto
Po wyjęciu studzimy i rozkruszamy
Krok 4 - Czekoladowy słonecznikowiec foto
Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie mieszamy budyń z żółtkiem. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Nie słodzimy go. Gotowy studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostygnięty budyń . Następnie dodajemy toffi.
Krok 5 - Czekoladowy słonecznikowiec foto
Do puszystej masy dodajemy pokruszony słonecznik. Dokładnie mieszamy.
Masę słonecznikową wykładamy na upieczony biszkopt. Biszkopt dodatkowo delikatnie poczujemy (ale niekoniecznie).
Krok 6 - Czekoladowy słonecznikowiec foto
ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier. Do ubitej, puszystej śmietanki wlewamy przestudzoną żelatynę. Szybko mieszamy.
Śmietankę wylewamy na masę słonecznikową, dokładnie rozprowadzamy po całości. Całość posypujemy pokruszonym biszkoptem. Odstawiamy do chłodu , by śmietanka zastygła.
Jadwiga/Jaga85
Wierzch można wykończyć startą czekoladą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Franciszek

26.01.2015 10:30
Pyszne ciasto

gusia1000

24.01.2015 00:32
smaczne ciasto.

RenataZ-et

23.01.2015 21:41
jak zwykle u Ciebie - pysznie! :)

wyattearp

23.01.2015 21:33
pysznie wygląda

ben-ka

23.01.2015 21:32
Świetny pomysł, ciasto bardzo apetyczne.

gosia1988

23.01.2015 21:03
super ciasto :)

2milutka

23.01.2015 20:59
rewelacyjne!!!!!

matesko

23.01.2015 20:28
wymaga pracy, ale dobre

aisoglam

23.01.2015 20:27
Bosko wygląda!

Ola1984

23.01.2015 20:26
Pyszne ciacho :) Uwielbiam dodatek słonecznika w wypiekach.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat