Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2 szklanki -
cukier
3/4 szklanki -
kakao
1\\2 szklanki -
śmietana
1 łyżka -
jajko
1 sztuka -
sól
1 szczypta -
biały ser
1/2 kg -
czerwone porzeczki
1/2 szklanki -
cukier puder
1/4 szklanki -
jajko
3 sztuki -
mąka ziemniaczana
5 łyżek -
mąka pszenna
3 łyżki -
sok z cytryny
1/2 sztuki -
czekolada gorzka
5 dag -
kasza manna
2 łyżki -
brzoskwinie w puszce
1 puszka
Przepis i sposób przygotowania Czekoladowy sernik z owocami
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko, kakao, śmietanę ,sól i mąkę, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić . Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy, zostawiając niewielką ilość ciasta na wierzch. Ciasto w formie nakłuć w kilku miejscach widelcem i posypać kaszką manną.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy,pokroić w kostkę i razem z porzeczkami ułożyć na cieście.
Masa serowa:
Z odsączonej zalewy odlać 3/4 szklanki, połowę zagotować, a w drugiej części rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dolać do gotującej się zalewy i ugotować kisiel, ostudzić . Ser skręcić przez maszynkę . Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na pianę . Do utartych żółtek dodać ser, kisiel, mąkę pszenną i resztę mąki ziemniaczanej(cały czas ucierać) na koniec dodać sok z cytryny i delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę wylać na owoce, na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec 60 min w temp.175st po upieczeniu zostawić na 10 min w piekarniku. Zimne ciasto polać rozpuszczoną czekoladą .
Komentarze (3)