Czekoladowy sernik z owocami

Czekoladowy sernik z owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • kakao

    1\\2 szklanki
  • śmietana

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • biały ser

    1/2 kg
  • czerwone porzeczki

    1/2 szklanki
  • cukier puder

    1/4 szklanki
  • jajka

    3 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    5 łyżek
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • czekolada gorzka

    5 dag
  • kasza manna

    2 łyżki
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko, kakao, śmietanę ,sól i mąkę, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić . Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy, zostawiając niewielką ilość ciasta na wierzch. Ciasto w formie nakłuć w kilku miejscach widelcem i posypać kaszką manną.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy,pokroić w kostkę i razem z porzeczkami ułożyć na cieście.
Masa serowa:
Z odsączonej zalewy odlać 3/4 szklanki, połowę zagotować, a w drugiej części rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dolać do gotującej się zalewy i ugotować kisiel, ostudzić . Ser skręcić przez maszynkę . Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na pianę . Do utartych żółtek dodać ser, kisiel, mąkę pszenną i resztę mąki ziemniaczanej(cały czas ucierać) na koniec dodać sok z cytryny i delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę wylać na owoce, na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec 60 min w temp.175st po upieczeniu zostawić na 10 min w piekarniku. Zimne ciasto polać rozpuszczoną czekoladą .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewasylwia

04.04.2011 10:12
przepiękny i musi być pyszny

Gosia40

04.04.2011 09:26
pyszności:)

ben-ka

04.04.2011 09:25
wygląda smakowicie !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat