Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowy sernik
ciastka bardzo dokładnie mielimy, dodajemy zmielone orzechy i mieszamy z miękkim masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy.
MASA SEROWA:
kremówkę i czekoladę rozpuszczamy w "kąpieli wodnej", czyli wkładamy składniki do garnuszka a ten wkładamy do kolejnego garnka, który jest wypełniony wodą, podgrzewamy wodę a tym samym nasze składniki się łączą.
miksujemy ser, jajka cukier, mąkę, wódkę. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę w kremówce i ponownie miksujemy na gładką masę.
Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy w piekarniku na 180 stopni przez ok. 50 minut. Studzimy, po przestudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc, podajemy kolejnego dnia, można z bita śmietaną.