Czekoladowy pudding chlebowy

Czekoladowy pudding chlebowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    2 lekko czubate łyżki
  • kakao ciemne

    1 czubata łyżka
  • cukier waniliowy

    32 gramy
  • masło

    do posmarowania foremki
  • chleb tostowy

    8 kromek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Czekoladowy pudding chlebowy

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowy pudding chlebowy foto
Mleko podgrzać tak, żeby było bardzo ciepłe. Jajka ubić na puszysty krem. Dodać do nich cukier, cukier waniliowy i kakao, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Czekoladowy pudding chlebowy foto
Do ubitych jajek powoli wlewać mleko i jeszcze chwilę ubijać.
Krok 3 - Czekoladowy pudding chlebowy foto
Foremkę do zapiekania (użyłam foremki o boku ok. 25 cm, ale lepiej dać mniejszą, a wyższą) posmarować masłem. Chleb tostowy pokroić w dużą kostkę, ułożyć w dwóch warstwach w foremce.
Krok 4 - Czekoladowy pudding chlebowy foto
Chleb zalać przygotowaną jajeczno-mleczną masą. Odłożyć na kilka minut, żeby chleb się namoczył.
Krok 5 - Czekoladowy pudding chlebowy foto
Po kilku minutach foremkę wstawić do piekarnika. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Piec przez ok. 40 minut. Pudding podawać ciepły z dodatkiem np. dżemu brzoskwiniowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Alex_M 12.10.2013 14:27
bardzo fajny pomysł! :)
Łucja 03.10.2013 21:42
wygląda pysznie :) nigdy takiego nie jadłam!
caralajna 28.09.2013 20:21
fajny pomysł
Renata9 28.09.2013 14:18
pyszny jest ten pudding, robię podobny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat