Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy fondant z sosem truskawkowym i bitą śmietaną
Czekoladę połamać w kostki i rozpuścić na kąpieli wodnej z masłem. Całość wymieszać na jednolitą masę. Międzyczasie blenderem rozdrabniamy truskawki dodajemy cukier i listki mięty do smaku i ponownie rozdrabniamy.Całość przecieramy przez sito by powstał jednolity sos.
Jajo wbić do miski, dodać cukier ( można również szczyptę soli ) krótko zmiksować mikserem lub rozkłócić rózgą cukierniczą ) na jednolitą masę, nie ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać ponownie na gładką masę.Międzyczasie ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem , która posłuży nam za dekorację.
Do tak przygotowanej masy dodajemy wcześniej roztopioną czekoladę całość krótko mieszamy i przelewamy do foremek. Następnie wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika i pieczemy około 8-9 minut po czym wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 1-2 minut do ostygnięcia po tym czasie delikatnie odkrawamy i wyciągamy całość dekorujemy wcześniej przygotowanym sosem i bitą śmietaną.