Czekoladowo-krucha tarta.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier puder

    pół szklanki
  • masło lub margaryna

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • kakao

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka

Krem

  • śmietana kremowa 30%

    1 szklanka
  • cukier puder

    do smaku
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • kakao

    2 łyżki

Dodatkowo

  • masło

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • czekolada mleczna

    5 dag
  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników zagnieść ciasto.Wstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty,posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą o średnicy 25 cm.Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczoną wystudzić.
2.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao i żelatynę,dokładnie ubić.Gotowy krem wyłożyć na przestudzoną tartę.
3. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią tartę,wstawić do lodówki żeby dobrze stężała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 29.05.2015 07:13
Dziękuję:)
tomek18 27.05.2015 18:33
bardzo smaczna tarta
Babeczka35 27.05.2015 07:54
Dziękuję:)
gusia1000 26.05.2015 23:55
Dobre ciasto.
Wiktoria29 26.05.2015 20:33
chętnie bym zjadła kawałek
Zdzisław 26.05.2015 16:56
takie słodkości to wręcz kocham
Małgorzata Pin 26.05.2015 15:38
Wygląda apetycznie.
Malinka 26.05.2015 15:04
Bardzo apetyczny deserek!
Renata9 26.05.2015 14:45
Smaczne ciacho :-)
IKrakowianka 26.05.2015 14:02
wygląda przepysznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat