Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo - buraczkowe ciasto

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2/3 szkl
masło lub margaryna 3/4 szkl
buraki czerwone 3/4 szkl startych
sól 1 łyżeczka
jajko 2
woda 1 szkl
cukier 1,5 szkl
aromat waniliowy 1 łyżeczka

krem czekoladowy

masło miękkie 1/2 szkl
cukier 3/4 szkl
kakao 3/4 szkl
śmietana 30% 3/4 szkl
sól
aromat waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo - buraczkowe ciasto

1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać masło, sól i zmiksować na konsystencję kruszonki. Cały czas miksując wbijać po 1 jajku, wsypać cukier i buraki. Na sam koniec wlać wanilię i wodę. Tortownicę o średnicy 30 cm lub 2 tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem i na spód przykleić papier do pieczenia. Ciasto piec 30 minut w 180*C. Ostudzić.

2. Do rondla dać masło, wsypać cukier, sól, wlać kakao i kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 15 minut. Masę trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Gdy już zgęstnieje, lekko studzimy.

3. Ciasto buraczkowe nasączamy rumem z wodą i sokiem z cytryny i na wierzch wykładamy masę. Jeżeli upiekliśmy 2 mniejsze spody, przekładamy je jak tort. Ciasto bardzo długo utrzymuje swoją świeżość.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 23.03.2015 15:10
takie słodkości bardzo lubię
adelajda 23.03.2015 14:57
ciekawe ciacho :)
Ali 23.03.2015 12:55
Wygląda smakowicie :)
Gocha29 23.03.2015 10:55
Na pewno muszę spróbować.
wwwiolka 23.03.2015 10:33
Bardzo fajny przepis.
marenka 23.03.2015 10:29
Fajny przepis...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak