Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
mąka pszenna
2 szkl -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kakao
2/3 szkl -
masło lub margaryna
3/4 szkl -
buraki czerwone
3/4 szkl startych -
sól
1 łyżeczka -
jajko
2 -
woda
1 szkl -
cukier
1,5 szkl -
aromat waniliowy
1 łyżeczka
krem czekoladowy
-
masło miękkie
1/2 szkl -
cukier
3/4 szkl -
kakao
3/4 szkl -
śmietana 30%
3/4 szkl -
sól
-
aromat waniliowy
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Czekoladowo - buraczkowe ciasto
2. Do rondla dać masło, wsypać cukier, sól, wlać kakao i kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 15 minut. Masę trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Gdy już zgęstnieje, lekko studzimy.
3. Ciasto buraczkowe nasączamy rumem z wodą i sokiem z cytryny i na wierzch wykładamy masę. Jeżeli upiekliśmy 2 mniejsze spody, przekładamy je jak tort. Ciasto bardzo długo utrzymuje swoją świeżość.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się