Czekoladowo - buraczkowe ciasto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2/3 szkl
  • masło lub margaryna

    3/4 szkl
  • buraki czerwone

    3/4 szkl startych
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    2
  • woda

    1 szkl
  • cukier

    1,5 szkl
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka

krem czekoladowy

  • masło miękkie

    1/2 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • kakao

    3/4 szkl
  • śmietana 30%

    3/4 szkl
  • sól

  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać masło, sól i zmiksować na konsystencję kruszonki. Cały czas miksując wbijać po 1 jajku, wsypać cukier i buraki. Na sam koniec wlać wanilię i wodę. Tortownicę o średnicy 30 cm lub 2 tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem i na spód przykleić papier do pieczenia. Ciasto piec 30 minut w 180*C. Ostudzić.

2. Do rondla dać masło, wsypać cukier, sól, wlać kakao i kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 15 minut. Masę trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Gdy już zgęstnieje, lekko studzimy.

3. Ciasto buraczkowe nasączamy rumem z wodą i sokiem z cytryny i na wierzch wykładamy masę. Jeżeli upiekliśmy 2 mniejsze spody, przekładamy je jak tort. Ciasto bardzo długo utrzymuje swoją świeżość.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 23.03.2015 15:10
takie słodkości bardzo lubię
adelajda 23.03.2015 14:57
ciekawe ciacho :)
Ali 23.03.2015 12:55
Wygląda smakowicie :)
Gocha29 23.03.2015 10:55
Na pewno muszę spróbować.
wwwiolka 23.03.2015 10:33
Bardzo fajny przepis.
marenka 23.03.2015 10:29
Fajny przepis...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat