Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowiec na waflu
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
MASA:
Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch stopniowo dodając przestudzoną masę jajeczną. Na koniec wlewamy rozpuszczona czekoladę. Dokładamy alkohol do smaku.
BEZA:
Blaszkę wykładamy andrutem.
Orzechy ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy, mieszamy z mąką i bułką. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy stopniowo cukier. Do puszystej masy dokładamy wymieszane sypkie składniki i całość delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na andruta i pieczemy razem około 25 minut. Około 10 minut w 180°C, a później dosuszmy bezę w niższej temperaturze.
PRZEŁOŻENIE:
Przełożenie:
Biszkopt czekoladowy, połowa masy, delicje, połowa masy, beza orzechowa ułożona andrutem ku górze, polewa czekoladowa, kokos