Czekoladowe z malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    500 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • margaryna

    1 kost
  • żółtka jaj

    5 szt
  • tłuszcz do formy

MASA BUDYNIOWA

  • budynie czekoladowe

    2 opak
  • olej

    0,5 szkl
  • cukier

    250 g
  • białka jaj

    5 szt
  • sól szczypta

  • białka jaj

    5 szt

DODATKOWO

  • maliny świeże

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowe z malinami foto
CIASTO
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.
Zrobić dołeczek dodać żółtka jaj, kakao i cukier, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Przełożyć ciasto do foliowych torebek, odstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 2 - Czekoladowe z malinami foto
MASA BUDYNIOWA
Do białek jaj dodać sól i cukier ubić białka na sztywną pianę.
Krok 3 - Czekoladowe z malinami foto
Do piany wsypać proszek budyniowy, wymieszać. Gdy budyń z białkami został wymieszany , dolewamy po trochu olej, dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Czekoladowe z malinami foto
DODATKOWO
Maliny przebrać, opłukać, osączyć.
Krok 5 - Czekoladowe z malinami foto
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem, Ciasto wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych otworach jedną część.
Krok 6 - Czekoladowe z malinami foto
Na ciasto wyłożyć budyń czekoladowy i osączone maliny.
Krok 7 - Czekoladowe z malinami foto
Resztę ciasta zetrzeć na masę i owoce . Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok.40 minut w 180 stop.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat