Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki suche
-
mąka pszenna
2 1/2 szk -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
cukier kryształ
1/2 szk -
sól
1 szczypta -
czekolada
7 czekolada z jajek niespodzianek
Składniki mokre
-
masło
3/4 kostki -
jajko
2 szt -
mleko 3,2%
1 1/2 szk
Przepis i sposób przygotowania Czekoladowe muffinki
Czekoladę ( w moim przypadku były to czekoladki po jajkach niespodziankach - ok. 7) posiekać w większe kawałki.
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia,szczyptę soli, cukier i czekoladę.
W drugiej misce wymieszać składniki mokre: w mleku roztrzepać jajko i dodać stopione masło.
Składniki mokre dodać do składników suchych - wszystko niedbale wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Ciasto przełożyć do foremek silikonowych na mufinki lub do papilotek na ok. 2/3 ich wysokości.
Piec ok. 20-25 min. w tepm. 180 st. C. Smacznego
Komentarze (3)