czekoladowe cudo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    6 sztuk
  • mąka

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    6 łyżek
  • kakao

    2 łyżeczki
  • masa

  • mleko

    0,5 litra
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • masło

    250 gram
  • cukier

    0,5 szklanki
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • śmietana 30%

    0,5 litra
  • cukier

    3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników pieczemy biszkopt.Gotujemy budyń w 1/2 litra mleka,po wystudzeniu miksujemy z masłem.Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej(należy dość energicznie mieszać bo może się krystalizować) i dodajemy do masy, cały czas mieszając.Pół tabliczki gorzkiej czekolady rozkruszamy i dodajemy do masy.Masą przekładamy rozkrojony na pół biszkopt. Śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody(nie gotującej i stopniowo dodajemy do ubitej śmietany,jeszcze chwilkę ubijając.Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch placka.Resztę czekolady gorzkiej ścieramy i posypujemy ciasto

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (42)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 16.10.2013 00:06
na pewno smaczne to ciacho
cooleczka 16.09.2013 12:20
rzeczywiście cudo
adelajda 24.07.2013 15:37
bardzo smaczne
berys18 15.04.2013 08:34
bardzo apetyczne to cudo
Krystyna32 27.03.2013 18:53
pyszne ciasto
Seba 02.03.2013 09:55
Super do kawy
romanrafal 28.07.2012 07:32
cudeńko
IZABELA29 05.06.2012 08:42
słodziutko
ben-ka 04.06.2012 19:04
to musi być prawdziwe cudo.
Ada-Gaba 28.05.2012 13:03
znakomite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat