Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2 szklanki -
jajko
3 sztuki -
cukier drobny
3/4 szklanki -
maślanka
1/2 szklanki -
olej rzepakowy
1/2 szklanki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
kakao
3 łyżki -
cynamon Prymat
1 łyżka -
czekolada deserowa
6 kostek -
wiśnie bez pestek
1 szklanka -
polewa czekoladowa
Przepis i sposób przygotowania CZEKOLADOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I CYNAMONEM
1/ Jajka ubić z cukrem na puch, pod koniec ubijania dodawać stopniowo, maślankę, mąkę, proszek z sodą i olej. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na tartce. Na koniec dodać kakao, czekoladę i wiśnie, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
2/ Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 i piec ok 40-45 min to suchego patyczka. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Komentarze (5)