CZEKOLADOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I CYNAMONEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier drobny

    3/4 szklanki
  • maślanka

    1/2 szklanki
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    1 łyżka
  • czekolada deserowa

    6 kostek
  • wiśnie bez pestek

    1 szklanka
  • polewa czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

tortownica 22 - 24cm
1/ Jajka ubić z cukrem na puch, pod koniec ubijania dodawać stopniowo, maślankę, mąkę, proszek z sodą i olej. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na tartce. Na koniec dodać kakao, czekoladę i wiśnie, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

2/ Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 i piec ok 40-45 min to suchego patyczka. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 06.07.2016 13:41
wiśnia z czekoladą zawsze się dogadają:)
Małgorzata Pin 23.03.2015 15:50
Do kawki w sam raz, pysznie wygląda.
Asik32 23.03.2015 14:11
śliczny torcik.
Adamorek 23.03.2015 14:08
czekolada i wiśnia zawsze idealny duet
Justi2401 23.03.2015 14:01
Pysznie wygląda :) Tak mocno czekoladowo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat