Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z jagodami
Białka ubić z solą, następnie partiami dodawać cukier. Ciągle ubijać i dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać.
Wylać do formy ( 24 X 36)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w temp 170*C z termoobiegiem. Po schłodzeniu przeciąć.
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody (ok 50 ml ) po kilku minutach rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do mocno schłodzonej śmietany ( kremówka czekoladowa) dodać serek i cukier. Ubić na sztywno, na koniec dodać żelatynę i energicznie wymieszać. Wsypać czarne jagody i przemieszać łyżką.
Krem szybko wyłożyć na przecięty biszkopt, wyrównać i przykryć drugą częścią biszkopta. Docisnąć, polać polewą i posypać płatkami migdałowymi. Odstawić do schłodzenia.