Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z aromatycznymi śliwkami
na 2 keksówki- 24 cm
165g cukru brązowego
280g mąki pszennej
180g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1/4 łyżeki soli
200g cukru pudru
3 jajka
180ml mleka
100g gorzkiej czekolady
300g śliwek
przygotowanie:
Keksówki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
kruszkonka:
Cukier mieszamy z 3 łyżkami masła i 30g mąki, odstawiamy na bok.
ciasto:
Resztę masła ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka.
Proszek do pieczenia, kakao i resztę mąki mieszamy w osobnej misce.
Ucierając masło, dodajemy na zmianę suche składniki i mleko oraz czekoladę.
Wlewamy do keksówek, na wierzchu układamy śliwki (przecięciem do dołu).
Posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut (jeśli śliwki są bardzo soczyste można pozostawić na 80 minut). Po upieczeniu pozostawiamy je w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż ostygnie.
Kroimy całkowicie wystudzone.