czekoladowe ciasto na winie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna kostka

    200 g
  • mąka

    250 g
  • cukier

    150 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • kabaczek

    2 łyżki
  • czekolada deserowa

    100 g
  • jajka

    4
  • wino czerwone

    125 (półwytrawne)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę drobno posiekać. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao i wiórkami czekoladowymi
Żółtka rozdzielić od białek i ubić białka na sztywno. Miękką margarynę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym przy pomocy miksera na jednolitą masę następnie dodawać po 1 żółtku. Do masy potem na przemiennie dodajemy mieszankę z mąki i czerwone wino. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Wlewamy do formy keksowej lub na babkę i pieczemy ok. 50 minut w temp. 150stopni. Ciasto dość długo robi wrażenie niedopieczonego - w ostatnich minutach otrzymuje swoją konsystencję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
haniaa 04.02.2012 19:33
Zakradł się błąd. Zamiast kabaczka - ma być kakao w spisie produktów.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat