Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe babeczki na kefirze

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kefir 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
jaja 3 sztuki
kakao 2 łyżki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
czekolada mleczna 100 gramów
cukier puder

Porada

Do babeczek można również użyć czekolady deserowej lub gorzkiej-wtedy będą mniej słodkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe babeczki na kefirze

Kroki postępowania

1
Do miski wbić jaja i wsypać cukier dokładnie zmiksować.
Krok 1 - Czekoladowe babeczki na kefirze foto
2

Do mieszanki z jaj i cukru wsypać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao. Wlać kefir i olej. Ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Krok 2 - Czekoladowe babeczki na kefirze foto
3

Czekoladę posiekać ostrym nożem. Aby czekoladę łatwiej posiekać należy włożyć ją przed siekaniem do lodówki - gdy jest zs miękka trudno się ją sieka.

Krok 3 - Czekoladowe babeczki na kefirze foto
4
Za pomocą szpatułki posiekana czekoladę delikatnie wmieszać w ciasto.
Krok 4 - Czekoladowe babeczki na kefirze foto
5

W silikonowej foremce umieścić papilotki do babeczek. Ciasto nakładać za pomocą łyżki do 1/2 wysokości papilotki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Gorące jeszcze babeczki posypać cukrem pudrem.

Krok 5 - Czekoladowe babeczki na kefirze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaj 30.12.2022 19:53
Dziwnie smakują...
Alex_M 05.10.2016 10:55
dobre babeczki :)
Róża1 03.10.2016 16:25
też takie uwielbiam :-).
Pobitegarybarbary 27.09.2016 14:10
Kocham muffiny. Szczególnie za to, że szybko się robi. Szkoda, że też tak szybko znikają z talerza:)
kd045 27.09.2016 13:43
uwielbiam takie ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak