Czekoladowa tarta z mandarynkami i liczi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    180 g
  • masło zimne

    100 g
  • jajko

    1 sztuka
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • sól

    szczypta

Krem

  • serek mascarpone

    250 g
  • mleko

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • czekolada gorzka

    100 g

Wierzch

  • mandarynki w puszce w zalewie

    150 g
  • liczi w syropie

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowa tarta z mandarynkami i liczi foto
rzesianą mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, dosypujemy cukier puder, sól oraz kakao. Całość siekamy do momentu, gdy masło będzie w małych kawałeczkach. Formujemy kopczyk, wbijamy jajo i zagniatamy ciasto, które owijamy folią i wkładamy na 40 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolicy (wałek również nacieramy mąką), ostrożnie za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tart o średnicy 26 cm, ciasto nakłuwamy często widelcem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto dokładnie studzimy, gdy ostygnie, wyjmujemy z formy i przenosimy na talerz lub paterę.
Krok 2 - Czekoladowa tarta z mandarynkami i liczi foto
Kiedy ciasto stygnie przygotowujemy krem czekoladowy: połamaną na kostki gorzką czekoladę roztapiamy z 3 łyżkami mleka i sokiem z cytryny ciągle mieszając na bardzo wolnym ogniu. Wlewamy ją do serka i całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Czekoladowa tarta z mandarynkami i liczi foto
Gotowy krem wykładamy na tartę, wygładzamy. Na wierzchu kremu układamy pokrojone na ćwiartki liczi oraz mandarynki (owoce należy dokładnie odsączyć z zalewy!). Ciasto odkładamy do lodówki, aż krem stężeje (ok. 2 godziny). Smacznego!
Justi2401
Wspaniałe, kruche ciasto z mocno czekoladowym i aksamitnym kremem przełamanym orzeźwiającymi owocami mandarynek i liczi uświetni każde rodzinne spotkanie, czy popołudnie przy kawie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 28.06.2017 14:10
super do kawusi !!!!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat