Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa tarta

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 125 g
cukier drobny 60 g
jajko 3 sztuki
laska wanilii 2 sztuki
sól
gorzka czekolada 400 g
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 150 ml
śmietana 250 ml
cukier puder 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa tarta

Kroki postępowania

1
Kruche ciasto:
125 g miękkiego niesolonego masła miksujemy z 60 g drobnego cukru na gładką masę. Następnie rozcinamy 2 laski wanilii i wyjmujemy z nich ziarenka, dodajemy do masy (można użyć cukru waniliowego).
Stopniowo dodajemy roztrzepane 1 jajko, ucieramy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy utartą masę, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 10 min.
Krok 1 - Czekoladowa tarta foto
2
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkujemy okrągły placek. Przekładamy go do formy na tartę (można użyć tortownicy). Wykładamy ciastem brzegi, żeby masa nam nie wypłynęła. Nakłuwamy ciasto widelcem, nakrywamy folią aluminiową, obciążamy ciasto np. fasolą i wkładamy do lodówki na ok 10 min. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st.C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wkładamy je do piekarnika wraz z folią do piekarnika na 10 min. Wyciągamy folię i pieczemy jeszcze 5 min, aż ciasto lekko zbrązowieje.
Krok 2 - Czekoladowa tarta foto
3
Wyciągamy ciasto. Roztrzepujemy żółtko z odrobiną wody. Smarujemy nim ciasto. Zmniejszamy temp. do 130 st.C, wkładamy formę z ciastem na 3-5 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw.
Krok 3 - Czekoladowa tarta foto
4
Czekoladę zcieramy na tarce lub zsiekamy nożem. Wsypujemy do miski. Mleko gotujemy ze śmietanką 36%.
Krok 4 - Czekoladowa tarta foto
5
Wlewamy do czekolady. Mieszamy na gładką masę.
Krok 5 - Czekoladowa tarta foto
6
Roztrzepujemy 2 jajka i dodajemy do nich masę czekoladową mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru i mieszamy. (Jeśli ktoś woli mieć bardziej gorzką masę to nie dodaje cukru pudru).
Krok 6 - Czekoladowa tarta foto
7
Przelewamy masę przez sito, żeby nie było żadnych grudek.
Krok 7 - Czekoladowa tarta foto
8
Wylewamy masę do formy na wysokość brzegów ciasta, uważamy, żeby nam się nie przelało. Wstawiamy do piekarnika na 25 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na 30 min. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 8 - Czekoladowa tarta foto
9
Wyciągamy z formy, dekorujemy bita śmietaną, cukrem pudrem lub kakao.
Krok 9 - Czekoladowa tarta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 15.10.2013 23:34
Smakowicie wygląda
Grazyna0211 16.04.2013 16:38
pysznie się zapowiada ta tarta
-Natka- 09.04.2013 21:29
Ależ ona musi być pyszna! Aż mi ślinka cieknie!
GOSIA18 09.04.2013 17:02
przepysznie wygląda
Andrzej8 09.04.2013 14:53
rewelacyjna tarta
kasienka23 09.04.2013 14:09
świetnie wygląda, wypróbuję przepis!
eMMe 09.04.2013 13:33
Musi być pyszna :)
Katarzyna34 09.04.2013 13:30
wygląda smakowicie więc już się biorę do pieczenia takiej tarty
Zdzisław 09.04.2013 13:13
oj dawno nie jadłem tak dobrej tarty
paulina2157 09.04.2013 12:19
Pięknie wygląda Twoja tarta również spróbuję ja zrobić.
Juleczka20 09.04.2013 11:50
znakomita:) napewno smakuje mega czekoladowo:)
Marcin9 09.04.2013 11:42
Muffina możesz podać, może nie będzie tak daleko ;P
Beatris 09.04.2013 11:37
Uwielbiam takie ciasta. Wygląda niezwykle smakowicie.
muffina 09.04.2013 11:30
mmm niesamowita. Siedzę sobie w pracy mega śpiąca i taka porcja czekolady i słodkości z pewnością postawiłaby mnie na nogi:)) podać adres?;D
reniatka 09.04.2013 11:24
bardzo fajna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak