Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa rozkosz
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę czekoladową wlewamy do jajek, delikatnie mieszając. Przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa na biszkopt ma mieć ok. 0,5 cm grubości. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy ok. 10-12 minut.
Z przygotowanego biszkoptu wykrawamy przy użyciu ringów 4 okrągłe placki, na które nakładamy niewielką ilość dżemu.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml śmietanki, odstawiamy na ok. 10 minut żeby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy żelatynę ze śmietanką aż żelatyna się rozpuści – nie można zagotować śmietanki! Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy masę żeby przestygła.
Pozostałą śmietankę (100 ml) ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do masy czekoladowej. Białą czekoladę siekamy i również dodajemy do kremu. Mieszamy aż składniki się połączą.
Na nasze okrągłe biszkopty nakładamy ringi i wylewamy przygotowany krem, tak do połowy wysokości i wstawiamy do lodówki.
Mleczną czekoladę z fistaszkami rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml śmietanki, odstawiamy na ok. 10 minut żeby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy żelatynę ze śmietanką aż się rozpuści – nie można zagotować śmietanki! Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy masę żeby przestygła.
Pozostałą śmietankę (100 ml) ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do masy czekoladowej.
Z lodówki wyjmujemy ringi. Na zastygnięty krem z gorzkiej czekolady kruszymy pozostały czekoladowy biszkopt. Następnie wylewamy krem z mlecznej czekolady z fistaszkami. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i wstawiamy do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Pod koniec dodajemy śmietankę lub mleko i dokładnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej śmietanki lub mleka.
Desery wyjmujemy z ringów. W celu ułatwienia sobie pracy podczas wyjmowania zastygniętego kremu z ringów należy na samym początku, jeszcze przed napełnieniem ringów obwiązać każdy oddzielnie sznureczkiem/nitką, który później wykorzystamy do oddzielenia masy od formy. Dzięki temu, po przeciągnięciu sznureczka dookoła, krem z łatwością wypadnie na talerz.
Nasz deser polewamy sosem czekoladowym, posypujemy owocami i w dowolny sposób dekorujemy!
Smacznego!