Czekoladowa rozkosz

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na czekoladowy biszkopt bez mąki

  • żółtko jajek

    2 szt
  • białko

    2 szt
  • cukier

    55 g
  • masło

    40 g
  • czekolada gorzka

    165 g
  • sól

    1 szczypta

Składniki na krem z gorzkiej czekolady

  • czekolada gorzka

    100 g
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    150 ml
  • masło

    25 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • biała czekolada

    50 g

Składniki na krem z mlecznej czekolady z orzechami

  • czekolada mleczna

    100 g
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    150 ml
  • masło

    25 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

    30 g

Składniki na sos czekoladowy

  • czekolada gorzka

    80 g
  • masło

    1 łyżeczka
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    30 ml

Dodatkowo

  • dżem porzeczkowy

    3 łyżki
  • borówka amerykańska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowa rozkosz foto
Przygotowanie czekoladowego biszkoptu bez mąki:
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę czekoladową wlewamy do jajek, delikatnie mieszając. Przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa na biszkopt ma mieć ok. 0,5 cm grubości. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy ok. 10-12 minut.

Z przygotowanego biszkoptu wykrawamy przy użyciu ringów 4 okrągłe placki, na które nakładamy niewielką ilość dżemu.


Krok 2 - Czekoladowa rozkosz foto
Przygotowanie kremu z gorzkiej czekolady:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml śmietanki, odstawiamy na ok. 10 minut żeby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy żelatynę ze śmietanką aż żelatyna się rozpuści – nie można zagotować śmietanki! Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (100 ml) ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do masy czekoladowej. Białą czekoladę siekamy i również dodajemy do kremu. Mieszamy aż składniki się połączą.

Na nasze okrągłe biszkopty nakładamy ringi i wylewamy przygotowany krem, tak do połowy wysokości i wstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Czekoladowa rozkosz foto
Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady z fistaszkami:
Mleczną czekoladę z fistaszkami rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml śmietanki, odstawiamy na ok. 10 minut żeby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy żelatynę ze śmietanką aż się rozpuści – nie można zagotować śmietanki! Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (100 ml) ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do masy czekoladowej.

Z lodówki wyjmujemy ringi. Na zastygnięty krem z gorzkiej czekolady kruszymy pozostały czekoladowy biszkopt. Następnie wylewamy krem z mlecznej czekolady z fistaszkami. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i wstawiamy do lodówki.
Krok 4 - Czekoladowa rozkosz foto
Przygotowanie sosu czekoladowego:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Pod koniec dodajemy śmietankę lub mleko i dokładnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej śmietanki lub mleka.
Desery wyjmujemy z ringów. W celu ułatwienia sobie pracy podczas wyjmowania zastygniętego kremu z ringów należy na samym początku, jeszcze przed napełnieniem ringów obwiązać każdy oddzielnie sznureczkiem/nitką, który później wykorzystamy do oddzielenia masy od formy. Dzięki temu, po przeciągnięciu sznureczka dookoła, krem z łatwością wypadnie na talerz.

Nasz deser polewamy sosem czekoladowym, posypujemy owocami i w dowolny sposób dekorujemy!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 10.03.2017 18:15
apetyczny torcik
KORAL 11.09.2016 09:26
Jaki apetyczny torcik :)
smerfetka79 27.05.2016 23:51
zapisuję do zrobienia
smerfetka79 27.05.2016 23:49
Wyglada grzesznie pysznie!
Ada-Gaba 09.05.2016 21:39
przepięknie wygląda ten deserek
ben-ka 22.03.2016 08:02
Rewelacja !!!
Lis 21.03.2016 20:09
Wygląda niesamowicie:)
Klausia 15.02.2016 22:28
deser na miarę Nieba :)
tytka 18.05.2015 10:16
przepięknie wygląda ten deserek
Kuchnia Marty 17.05.2015 22:25
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat