Czekoladowa jubilatka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    235 gram
  • mąka pszenna

    160 gram
  • mąka ziemniaczana

    80 gram
  • kakao

    20 gram
  • budyń czekoladowy

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

Mus śliwkowy

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • galaretka wiśniowa

    2 sztuki
  • cynamon Prymat

    1/4 łyżeczki

Krem

  • masa kajmakowa

    460 gram
  • masło

    200 gram
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • spirytus

    1 łyżka

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    0.5 litra
  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    1 łyżka

Poncz

  • woda

    3/4 szklanki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • dżem śliwkowy

    1 łyżka
  • spirytus

    1 łyżka

Dodatkowo

  • herbatniki

    duże opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowa jubilatka foto
Biszkopt: Białka ubić z solą, partiami dodawać cukier a następnie żółtka. Sypkie produkty połączyć i razem przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 35 - 40 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem. Po całkowitym wystudzeniu przekroić.
Krok 2 - Czekoladowa jubilatka foto
Mus: Śliwki rozgotować z cukrem, dodać cynamon i galaretki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Gdyby były widoczne skórki to przetrzeć przez sitko.
Krok 3 - Czekoladowa jubilatka foto
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( zostawić 3 kostki do dekoracji) Ciepłą czekoladę wymieszać z masą kajmakową kakaową. Masło utrzeć i miksując dodawać kajmak z czekoladą. Pod koniec dodać alkohol.
Krok 4 - Czekoladowa jubilatka foto
Masa śmietanowa: Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do schłodzenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem, na koniec dodać zimną, ale płynną galaretkę. Dokładne zmiksować.
Krok 5 - Czekoladowa jubilatka foto
Poncz: Wodę z cukrem i dżemem zagotować. Po schłodzeniu dodać sok z cytryny i alkohol.
Krok 6 - Czekoladowa jubilatka foto
Formę w której był pieczony biszkopt wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Włożyć jedną część biszkopta. Nasączyć mniej niż połową ponczu i wyłożyć krem z kajmakiem ( zostawić czubatą łyżkę do posmarowania góry ciasta). Na masę położyć obok siebie herbatniki Petit Beurre kakaowe i lekko posmarować pędzelkiem umoczonym w ponczu.
Krok 7 - Czekoladowa jubilatka foto
Wyłożyć mus śliwkowy i znowu ułożyć herbatniki.Posmarować ponczem.
Krok 8 - Czekoladowa jubilatka foto
Wyłożyć masę śmietanową, a na wierzch biszkopt nasączony resztą ponczu.
Krok 9 - Czekoladowa jubilatka foto
Górę posmarować odłożonym kremem i posypać startą czekoladą.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Dodatek alkoholu można pominąć. Masę śmietanową przygotować, gdy mus śliwkowy będzie już wyłożony na ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gracer 12.12.2014 22:35
wspaniały przepis
caralajna 10.12.2014 13:11
boskie ciacho
Wiesława1 08.12.2014 11:09
pyszne ciacho
bietka 08.12.2014 09:43
wygląda bardzo smakowicie :)
Wiktoria29 07.12.2014 20:13
wygląda rewelacyjnie
Justi2401 07.12.2014 18:01
Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie :)
kasienka23 07.12.2014 16:46
wygląda bardzo apetycznie!
mysza75 07.12.2014 16:44
jaki dobry do kawki jak znalazł
wyattearp 07.12.2014 15:35
uwielbiam takie ciasta
VioletoweKucharzenie 07.12.2014 15:34
poproszę o kawałeczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat