Czekoladowa galaretka w formie latte macchiato

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biała galaretka

  • biała czekolada

    100 gram
  • mleko

    250 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki

Ciemna galaretka

  • czekolada mleczna

    100 gram
  • czekolada gorzka

    50 gram
  • mleko

    300 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • bita śmietana

    lub beza włoska do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do mleka i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Wlewamy do szklanek (do ok. 1/3 wysokości) i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Tak samo postępujemy w przypadku ciemnej galaretki, dodając do mleka kawę rozpuszczalną.
Lekko wystudzoną ciemną galaretkę wylewamy na białą i odstawiamy do stężenia.
Przed podaniem dekorujemy bezą włoską lub bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 01.06.2016 15:13
cudownie apetyczny, kawowy deser!
Klausia 09.09.2015 16:22
super deser :)
2milutka 20.07.2015 23:42
uwielbiam!!!
Kasia35 20.07.2015 20:50
świetny deser
Saga123 20.07.2015 17:35
apetyczne :)
Maridka19 20.07.2015 13:20
Fajny pomysł na deserek
Ola1young 20.07.2015 13:16
apetyczny deserek :)
Kuchenka 20.07.2015 10:56
bardzo pomysłowy deserek :)
Franciszek 20.07.2015 10:46
Fajny pomył

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat