Czebureky domowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    800 gr
  • olej

    8 łyżek
  • sól

    2 szczypty
  • cukier

    1 łyżeczka
  • woda

    400 ml
  • wódka

    1 łyżka
  • mięso wieprzowe bez kości

    300 gr
  • mięso cielęce bez kości

    300 gr
  • cebula biała

    3
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mleko

    150-200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Do mąki dodać sól i cukier, wódkę, olej i zalać wrzątkiem. Mieszać najpierw łyżką(bo można poparzyć się),później ręka,aż zaczną pękać bąbelki. Ciasto zostawić w cieple na 15 min czas od czasu mieszając.

Tym czasem robimy farsz:
Mielimy mięso wieprzowe i cielęcinę dodajemy do niej mieloną cebulę,wodę lub mleko,sól,pieprz do smaku.

Bierzemy ciasto rozwałkujemy do grubości 2-3mm,wycinamy miseczką koła średnica 7-8cm.
Kładziemy do środka łyżkę farszu i zaklejamy jak pierogi,dobrze dociskając kraje.

Smażymy w fryturze lub n patelni w dużej ilości oleju,aż zarumienią się.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Emilia22 02.01.2012 17:25
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat