Czarne kluski z białym serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    1
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mąka

    ok.15 dkg
  • cebula

    1
  • boczek

  • ser biały

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połowę ziemniaków ugotować i podusić a połowę zetrzeć na tarce do ziemniaków , odcisnąć i połączyć z gotowanymi. Dodać jajko ,mleko, mąkę i dobrze wyrobić.Ciasto powinno być lużne ale dość zwarte aby nie rozlazło się w gotowaniu. Wrzucać na wrzącą , osoloną wodę ,gotować do wypłynięcia na powierzchnię wody.Boczek usmażyć na skwareczki dodać pokrojoną cebulkę ,okrasić kluski , posypać białym serem.Smakują również bez sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justa32 14.07.2013 19:39
świetna propozycja,tak nie jadłam klusek
IZABELA29 28.10.2012 10:02
bardzo dobre
czekoladka_m 16.08.2012 14:53
Zawsze mama takie robiła;):) Ach ten smak dzieciństwa...:)
ziutula 31.05.2012 19:30
takie kluski to babcia robiła do czerniny, były w niej pyszne...
Rafał10 24.05.2012 07:27
pierwszy raz widzę takie kluseczki :) uwielbiam takie połączenie składników więc na pewno wypróbuję :)
alaaa 16.05.2012 19:06
tak nie próbowałam,ciekawe
kuklik 16.05.2012 16:04
nigdy nie robiłam z mlekiem
ben-ka 13.05.2012 10:23
Jak ja lubię te kluski.........
anemon 12.05.2012 21:05
Kiedyś robiłam, ale nie za bardzo mi wyszły i dałam sobie z czarnymi kluskami spokój. Spróbuję wg Twojego przepisu i zobaczę co mi wyjdzie.
EWI 11.05.2012 18:29
lubię takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat