Cytrynowy sernik na zimno z kryształkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    8 łyżek
  • cytryna

    1 mała szt.
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    20 g
  • biszkopty podłużne

    11 szt.
  • galaretka cytrynowa

    2 szt.
  • mleko

    80 ml
  • twaróg

    750 wiaderko
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, zgodnie z opisem na opakowaniu. Studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Całkowicie zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę.

Cytrynę porządnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem.

Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącego mleka.

Serek twarogowy przedkładamy do miski, dodajemy cukier, otartą skórkę w cytryny (ścieramy tylko żółtą część, biała część jest gorzka), wyciśnięty sok z całej cytryny (jeśli lubicie mniej cytrynowy smak użyjcie soku z połowy cytryny) oraz żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.

Dno tortownicy (Ø24 cm) wykładamy folią spożywczą i zakładamy obręcz.

Biszkopty przekrawamy na pół, górną część delikatnie moczymy w mleku i wykładamy tortownicę dookoła.

Tężejącą masę twarogową wylewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki.

Po około 30 minutach, gdy masa jest jeszcze lekko płynna wykładamy pokrojoną galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aby masa całkowicie stężała.

Sernik przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
xxKatherinee 14.04.2015 17:48
Dodaję do ulubionych i czekam tylko okazji by zrobić taki sam ;-)
ana1 30.08.2013 21:52
wspaniałe ciasto
mufinka79 19.08.2013 20:16
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
Mniam 19.08.2013 12:19
Bardzo smaczny serniczek.
misia53 18.08.2013 20:56
bardzo apetyczny
Monia 18.08.2013 20:09
Wygląda bajecznie ;D
agnieszka214 18.08.2013 19:01
smacznie wyglada
teresa18 18.08.2013 19:00
piękny serniczek
iwi 18.08.2013 18:59
Smaczny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat