Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy sernik na zimno z kryształkami
Cytrynę porządnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem.
Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącego mleka.
Serek twarogowy przedkładamy do miski, dodajemy cukier, otartą skórkę w cytryny (ścieramy tylko żółtą część, biała część jest gorzka), wyciśnięty sok z całej cytryny (jeśli lubicie mniej cytrynowy smak użyjcie soku z połowy cytryny) oraz żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
Dno tortownicy (Ø24 cm) wykładamy folią spożywczą i zakładamy obręcz.
Biszkopty przekrawamy na pół, górną część delikatnie moczymy w mleku i wykładamy tortownicę dookoła.
Tężejącą masę twarogową wylewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki.
Po około 30 minutach, gdy masa jest jeszcze lekko płynna wykładamy pokrojoną galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aby masa całkowicie stężała.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Smacznego!